Karlovac

Grad Karlovac, poznat i kao „grad susreta“ smjestio se na sutoku četiri rijeke – Kupe, Korane, Dobre i Mrežnice. Smješten je u samom srcu Hrvatske na dinarskom rubu Panonske nizine. Upravo s karlovačkog područja počinje bregoviti i planinski dio prema Mediteranu.
Grad Karlovac svojim idealnim položajem na raskrižju puteva pogodan je za kraći odmor na proputovanju, ali i kao atraktivna destinacija za odmor i zabavu. Nalazi se na raskrižju važnih cestovnih i željezničkih pravaca iz Zagreba prema Rijeci i Splitu što ga čini lako dostupnim i izvrsno povezanim sa svim dijelovima Hrvatske. Od svog osnutka do danas Karlovac se uvijek razvijao usmjeren cestama što povezuju Europu s jadranskim lukama. Tomu svjedoče i povijesne ceste Karolina, Jozefina i Lujzijana koje su omogućile Karlovcu u prošlosti, ali i danas da postane važno trgovačko odnosno prometno središte. Od Zagreba, glavnog grada Hrvatske, udaljen manje od 50 km, a od glavne hrvatske luke Rijeke 90-ak kilometara. Vrlo povoljan geoprometni položaj o gradu Karlovcu govore i udaljenosti do glavnih gradova šire regije. Ljubljanu i Karlovac povezuje 104 km zračne udaljenosti, do Sarajeva udaljenost iznosi 386 km, a od Budimpešte oko 400 km. Vrlo blizu nalazi se i glavni grad Austrije, Beč, na udaljenosti od samo 410 km.

Karlovac je građen i osmišljen po mjeri čovjeka: u zelenim dolinama četiriju rijeka, ispod Starog grada Dubovac, u stoljetnim perivojima i promenadama, biciklističkim stazama, u tradiciji kulture, športa, obrtništva i trgovine. Od mnogih gradskih znamenitosti ­ povijesnih građevina, muzeja i kulturnih institucija, može se izdvojiti Stari grad Dubovac kojim su u 15. i 16. stoljeću gospodarili kneževi Frankopani i Zrinski, a poslije njih karlovački generali. Kula iznad Starog grada vidikovac je s kojeg se pruža pogleda na cijeli grad,a posjetitelji u njoj mogu pogledati i stalni postav izložbe.

Smještaj na četiri rijeke te šumovita okolica odredili su i mogućnosti aktivnoga odmora tako da je ovdje razvijen lov i ribolov a jednako tako gosti mogu uživati u vožnji biciklistički stazama, raftingu i kanuingu ili pak u poučnoj stazi Kozjaca čijim obilaskom će posjetitelji imati prilike upoznati bogat biljni svijet ovoga podneblja.

Grad Karlovac veliki naglasak stavlja i na školstvo te budućnost svojih mladih. U gradu i okolici djeluje oko desetak vrtića, osnovnih te 6 srednjih škola, što gimnazijskih što strukovnih usmjerenja. Grad nudi sve ostale sadržaje potrebne za ugodan život, pošte, banke, Opću bolnicu Karlovac, trgovačke centre i brojne druge zabavne sadržaje.