Otočac

Pokrajina Gacka u kojoj se nalazi i grad Otočac, smještena je unutar visoko-planinskog okvira, kojeg sačinjavaju Velebit i Mala Kapela. Prema arheološkim nalazima, materijalnim ostacima pojedinih kultura, od starijeg kamenog doba, rimskog doba pa sve do danas ovo je područje bilo oduvijek naseljeno. Zato će ovaj kraj sigurno zagolicati vašu maštu i ponukati vas otkriti nešto čarobno i lijepo.
Sam grad Otočac i svoje ime duguje zanimljivoj i bogatoj povijesti. Otočac je sve do 18. st. bio smješten na prirodnom otočiću usred rijeke Gacke. Otok je bio utvrđen zidinama i kulama radi obrane. Prići mu se moglo samo čamcem preko vode. To ga je činilo neosvojivim i u svojoj dugoj povijesti Otočac nikada nije bio zauzeti grad.

Danas po svom prostornom položaju u granicama Ličko-senjske županije grad Otočac zauzima dio središnjeg prostora Županije, pri čemu svojim zapadnim rubom graniči sa Senjom, sjevernim rubom sa Općinom Brinje, istočnim rubom sa Općinom Vrhovine i svojim malim dijelom s Karlovačkom županijom. Upravo zahvaljujući svom položaju unutar tako frekventnog koridora Otočac je ostvario kvalitetan demografski i gospodarski razvitak, te je postao jedan od važnih žarišta razvoja unutar Županije s osnovnim sadržajima poput vrtića, osnovne i srednje škole, veleučilišta te pučkog otvorenog učilišta, doma zdravlja, ljekarne te ispostava prekršajnog suda i porezne uprave.

Prirodne ljepote i slojevito povijesno naslijeđe koje u Otočcu čine izvrstan sklad doživljaja pružiti će Vam neslućene mogućnosti odmora i uživanja.

Boravak u dolini Gack uz odmor u ekološki očuvanoj prirodi, na samo 40-ak km udaljenosti nudi uživanje u dva Nacionalna parka (NP Plitvička jezera i NP Sjeverni Velebit), u parku prirode Velebit te nizu manjih, slikovitih i zanimljivih lokaliteta, od kojih svako skriva svoju jedinstvenu i zanimljivu povijest koje čekaju da ih otkrijete.